Analytici: Vývoj inflace může vést k devizovým intervencím

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Pokles prosincové meziroční inflace na 2,4 procenta by podle analytiků mohl vést v průběhu letošního roku k dalšímu uvolnění měnové politiky, tedy k devizovým intervencím. Minimálně do února ovšem ČNB k takovému kroku nepřistoupí, domnívají se ekonomové. V inflaci se zatím neprojevuje podle analytiků příliš efekt zvýšení daně z přidané hodnoty. Ten se prý projeví v meziměsíčním růstu inflace za leden. Průměrná míra inflace by měla letos podle odhadů klesnout z loňských 3,3 procenta na zhruba 2,2 procenta.

"Efekty zvýšení DPH sice budou letos o něco nižší než loni, obchodníci však letos na rozdíl od loňské skutečnosti v případě potravin zřejmě ponechali promítnutí tohoto vlivu až na samotný leden," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Inflace se podle něj nyní nachází citelně pod odhadem ČNB. To by podle Rožumberského mohlo být argumentem pro další uvolnění měnové politiky s využitím devizových intervencí. "Domníváme se však, že ČNB minimálně do svého měnového jednání na začátku února na trh s cílem oslabit korunu nevstoupí," uvedl. Prvním důvodem je podle něj, že bankovní rada bude chtít nejprve vyčkat na novou prognózu. Druhý důvod spočívá podle Rožumberského v tom, že práci za ČNB dělá samotný trh, neboť koruna ztratila od počátku roku proti euru už téměř dvě procenta.

"Vývoj inflace by implikoval další uvolnění měnové politiky. Ale v situaci, kdy se koruna nachází na 25,50 Kč/EUR, tedy 60 haléřů nad prognózou ČNB, nemá podle nás ČNB mnoho prostoru dále oslabit korunu, a tím uvolnit měnovou politiku," uvedl i analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek upozornil, že jádrová inflace bez vlivu daní, regulovaných cen a kolísavých cen potravin a pohonných hmot se snížila z minus 0,5 procenta na minus 0,8 procenta. "Česká ekonomika je podle tohoto měřítka již tři a půl roku v deflaci, která se navíc opět začala prohlubovat. Z toho vyplývá jednoznačný závěr: centrální banka by měla uvolnit měnové podmínky. Vzhledem k tomu, že úrokové sazby již klesly prakticky na nulu, zbývá ČNB poslední trumf - devizové intervence," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK