Prosincová inflace byla výrazně nižší, než očekávala ČNB

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. ledna (ČTK) - Prosincová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,4 procentního bodu nižší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v prosinci klesla na 2,4 procenta z listopadových 2,7 procenta.

 

Odchylka prognózy ČNB byla nejvíce ovlivněna výraznějším poklesem cen korigované inflace bez pohonných hmot, v jehož vývoji se projevuje především utlumená domácí ekonomická aktivita. Nižší než očekávaný byl rovněž růst cen pohonných hmot.

Nepatrně nižší byl proti očekávání ČNB i meziroční růst regulovaných cen. Ceny potravin se, stejně jako primární dopady změn nepřímých daní, vyvíjely v souladu s prognózou.

"Zveřejněná data potvrzují vyznění stávající prognózy ČNB ohledně protiinflačního působení domácí ekonomiky respektive naznačují, že toto působení může být oproti prognóze výraznější," uvedl Holub. Zdrojem inflace byly loni především daňové změny, růst cen potravin a postupně odeznívající růst dovozních cen.

Podle prognózy ČNB celková inflace letos setrvá lehce nad inflačním dvouprocentním cílem, a to vlivem zvýšení obou sazeb DPH o procentní bod. Po odeznění tohoto efektu na počátku roku 2014 se sníží mírně pod cíl.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK