Akcie v USA zpevňují, pomáhají výsledky hliníkárny Alcoa

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, za kterým byl všeobecný optimismus díky čtvrtletním výsledkům a výhledu hospodaření společnosti Alcoa. Investoři jsou ale opatrní, protože většina firem patrně vykáže horší výsledky, než se čekalo ještě na začátku čtvrtého čtvrtletí.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.410 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Širší index S&P 500 přidával 0,4 procenta na 1463 bodů, zatímco index Nasdaq Composite si připisoval 0,5 procenta na 3107 bodů.

Hliníkárenská společnost Alcoa v úterý po skončení obchodování odstartovala výsledkovou sezonu a uvedla, že letos počítá v celém světě s nárůstem spotřeby hliníku asi o sedm procent. Firmě ve čtvrtletí meziročně klesly tržby o 1,5 procenta na 5,89 miliardy dolarů (115 miliard Kč), je to ale lepší výsledek, než se čekalo. Ještě lepší byl výsledek u zisku na akcii.

Zájem byl také o akcie mobilního operátora Clearwire, jehož chce za 2,3 miliardy dolarů převzít provozovatel satelitních televizí Dish Network. Zkřížil tím plány společnosti Sprint Nextel, která loni jako většinový akcionář Clearwire nabídla, že odkoupí i zbytek jeho akcií.

Alcoa přidávala až 2,5 procenta na 9,33 USD, kolem poledne byl ale růst mírnější a činil necelé jedno procento. Akcie Clearwire si připisovaly 7,9 procenta na 3,15 USD.

Analytici v anketě agentury Reuters předpovídají, že zisky amerických firem se ve čtvrtém čtvrtletí v průměru zvýší o 2,7 procenta, což by byl mnohem slabší růst, než analytici odhadovali v říjnu. Povzbudivé ale je, že zisky by měly být vyšší než ve třetím čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK