Volkswagen chce získat plnou kontrolu nad společností MAN

09.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 9. ledna (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen chce získat plnou kontrolu nad výrobcem autobusů a nákladních aut MAN. Volkswagen v současné době vlastní zhruba 75 procent akcií MAN s hlasovacími právy, na nákup těch zbývajících bude podle aktuálních tržních cen potřebovat kolem tří miliard eur (zhruba 77 miliard Kč).

"Plánovaný krok je dalším mezníkem na cestě k vytvoření integrované skupiny na výrobu komerčních vozidel," sdělila firma. Hranice 75 procent akcií je přitom klíčová, protože dává Volkswagenu možnost využít likviditu společnosti MAN.

Krok Volkswagenu podle agentury Reuters ukazuje, že podnik nijak neslevil ze snahy konsolidovat své globální impérium. To zahrnuje vedle výroby osobních automobilů i výrobu motocyklů a nákladních aut.

Volkswagen si v listopadu zajistil zhruba 2,5 miliardy eur, které chce využít na posílení své finanční bilance. Firma už získala například italského výrobce motocyklů Ducati nebo německého výrobce sportovních aut Porsche. Do skupiny Volkswagen patří celkem 12 značek, včetně české Škody Auto, španělského Seatu či britského Bentley.

Akcie automobilky MAN uzavřely dnešní obchodování růstem o dvě procenta na 84,03 eura. V systému Xetra DAX, kde se končí až pozdě večer, ale akcie zpevnily o 7,6 procenta, a dostaly se tak na 90 eur. Stačily tak reagovat na zprávu, kterou Volkswagen zveřejnil až večer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK