Růst čínského vývozu v závěru roku prudce zrychlil

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tempo růstu čínského vývozu v prosinci prudce zrychlilo na 14,1 procenta z listopadových 2,9 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů čínského celního úřadu. V celém loňském roce čínský export stoupl o 7,9 procenta. Růst tak zaostal za desetiprocentním vládním cílem.

 

Prosincový výsledek nicméně výrazně překonal očekávání analytiků, kteří počítali s nárůstem exportu o pouhá čtyři procenta. Tento vývoj však podle agentury nemusí signalizovat trvalé oživení exportu, protože zahraniční poptávka zůstává pod tlakem.

"Čínský obchod v roce 2013 nadále čelí nejistotám," uvedl mluvčí celního úřadu Čeng Jü-šeng. "Očekáváme však, že obchodní situace bude lepší ve srovnání s rokem 2012," dodal. Ekonom Ma Siang-pching ze společnosti HSBC nicméně předpověděl, že tempo růstu exportu letos zůstane pod desetiprocentní hranicí.

Čínský hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 2009. Čína se nyní potýká s negativními důsledky pomalého hospodářského oživení ve Spojených státech a dluhové krize v Evropě.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) navíc nedávno předpověděla, že země během čtyř let vystřídá na první příčce Spojené státy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK