Automobilka BMW loni dosáhla rekordního prodeje, čeká další růst

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá automobilka BMW v loňském roce zvýšila prodej o 10,6 procenta na rekordních 1,845 milionu vozů. Oznámila to dnes firma, která je největším výrobcem luxusních aut na světě. Dodala, že počítá s růstem prodeje také v letošním roce.

 

V samotném prosinci prodej meziročně stoupl téměř o 15 procent na 181.571 vozů. "Do nového roku jsme vstoupili s příznivým trendem a navzdory přetrvávajícím problémům na některých trzích hodláme v roce 2013 dosáhnout dalšího rekordního prodeje," uvedl šéf prodeje a marketingu BMW Ian Robertson.

Automobilka vyrábí vozy se značkami BMW, Mini a Rolls-Royce. Divize Rolls-Royce uvedla, že v loňském roce prodala rekordních 3575 vozů. Tempo růstu prodeje nicméně prudce zpomalilo na pouhé procento z předchozích 31 procent.

Společnost BMW v listopadu oznámila, že ve třetím čtvrtletí díky silné poptávce na čínském trhu zvýšila čistý zisk o 16 procent na 1,3 miliardy eur (přes 33 miliard Kč). Čtvrtletní tržby stouply o 14 procent na rekordních 18,8 miliardy eur.

V březnu firma uvedla, že hodlá dosáhnout celoročního prodeje přes dva miliony vozů v roce 2016, tedy o čtyři roky dříve, než původně plánovala. Dodala, že si chce nadále udržet náskok před domácími konkurenty Audi a Daimler.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK