Firma Audi loni zvýšila prodej na rekordních 1,45 milionu vozů

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 10. ledna (ČTK) - Německý výrobce luxusních automobilů Audi v loňském roce zvýšil prodej o téměř 12 procent na rekordních 1,45 milionu vozů díky silné poptávce ve Spojených státech a Číně. Oznámila to dnes firma. V samotném prosinci však prodej stoupl pouze o necelé procento na 110.400 vozů kvůli prudkému poklesu poptávky na evropském trhu.

Automobilka již dříve uvedla, že hodlá zvýšit prodej také v letošním roce. Do roku 2020 se firma plánuje stát jedničkou na světovém trhu s luxusními vozy. Audi je stejně jako Škoda Auto součástí německého automobilového koncernu Volkswagen. Ten je největší automobilkou v Evropě a do roku 2018 se chce stát největším výrobcem automobilů na světě.

Údaje o loňském prodeji dnes zveřejnil rovněž německý konkurent BMW, který je největší producentem luxusních vozů na světě. Prodej BMW stoupl o téměř 11 procent na rekordních 1,845 milionu vozů.

Společnost Audi minulý měsíc oznámila, že hodlá v rámci snahy o získání vedoucí pozice na trhu investovat 13 miliard eur (přes 333 miliard Kč) do nových modelů, továren a technologií.

Boj o vedoucí pozici na luxusním trhu však nebude jednoduchý. Jedničkou se do roku 2020 hodlá stát také německý konkurent Daimler, který vyrábí vozy Mercedes-Benz. Automobilka BMW si navíc chce svou vedoucí pozici udržet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK