Nabucco má dohodu o financování se společnostmi z Ázerbájdžánu

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 10. ledna (ČTK) - Konsorcium Nabucco West se dohodlo na financování se společnostmi z konsorcia Šach Deniz. Zvýšilo si tak šance na úspěch proti konkurenčnímu dodavateli, který má rovněž zájem dodávat do Evropy zemní plyn z Ázerbájdžánu. EU stojí o ázerbájdžánský plyn bez ohledu na to, které konsorcium jej nakonec bude dodávat. Záměrem je totiž snížit závislost na dodávkách plynu z Ruska.

"Akcionáři v principu dosáhli dohody o společném financování rozvoje projektu Nabucco West až po rozhodnutí o výběru plynovodu pro vývoz plynu z naleziště Šach Deniz do Evropy," řekl novinářům šéf řídícího výboru Nabucco Hans Peter Floren, jehož citovala agentura Reuters. Ázerbájdžánský plyn by měl do Evropy začít proudit v roce 2018.

Konsorcium Nabucco podle Florena také souhlasilo, že investorům v projektu Šach Deniz udělí akciové opce na 50 procent projektu, pokud bude k přepravě ázerbájdžánského plynu do Evropy vybrán právě jejich plynovod. Dohoda by měla být zakrátko dokončena ve Vídni.

Skupina Šach Deniz II, která vyvíjí největší naleziště plynu v oblasti Kaspického moře, by si do konce června měla vybrat, zda bude svůj plyn do Evropy dodávat plynovodem Nabucco West, anebo plynovodem Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Plyn se má do EU dostávat přes přístav na západě Turecka a dál přes jižní Evropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK