Při výprodejích porušilo předpisy 40 pct kontrolovaných prodejen

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Při výprodejích v závěru loňského roku porušilo předpisy 40 procent kontrolovaných prodejen. Zjistila to Česká obchodní inspekce (ČOI), která provedla v prosinci celkem 296 kontrol. ČOI o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě. Nejvíc pochybení obchodníků zjistila inspekce v Jihočeském kraji a na Vysočině v 73 procentech případů, nejméně v Praze s 23 procenty.

 

"Ne vždy jsou slevy skutečné a zdaleka ne vždy jsou spotřebitelé o ceně správně informováni. Proto kontroly výprodejů pokračují i v lednu, kdy je cílem většiny obchodníků před novou sezonou vyprázdnit sklady pro nové zboží," uvedl Marek Pickar pověřený vedením ČOI.

Nejčastějším prohřeškem prodejců bylo porušení povinnosti v oblasti poctivosti prodeje výrobků a poskytování služeb, celkem těchto případů zjistila inspekce 68. Prodejci také často mylně informovali o cenách. Užití nekalých obchodních praktik prokázali inspektoři ve 23 případech.

ČOI v rámci kontrolní akce zakázala prodej 106 kusů výrobků, které nesplňovaly požadavky pro uvedení na trh. Hodnota zakázaného zboží činila 19.654 Kč. Výši uložených pokut inspekce zatím nevyčíslila.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK