Americké akcie rostou, trh povzbudily údaje z Číny

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování pokračovaly v růstu, většinu počátečních zisků ale před polednem smazaly. Investory povzbudily příznivé údaje z Číny, které posílily naděje na oživení globálního ekonomického růstu.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) Dow Jonesův index posílil o 0,2 procenta na zhruba 13.413 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 zpevnil stejným tempem na 1464 bodů. Index technologického trhu Nasdaq byl bez větší změny na 3105 bodech, třebaže zahájil růstem o 0,7 procenta.

Tempo růstu čínského vývozu v prosinci prudce zrychlilo. To posílilo naděje na oživení druhé největší světové ekonomiky z útlumu, které by poskytlo vzpruhu celé globální ekonomice.

Náladu zlepšily také výsledky dnešní aukce španělských státních dluhopisů. Díky tomu se na trhu snížil výnos klíčových obligací se splatností deset let poprvé od loňského března pod pět procent.

Kurz akcií automobilky Ford vzrostl o více než tři procenta. Trh reagoval na to, že firma oznámila zdvojnásobení dividendy za první čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK