Deficit řeckého vládního rozpočtu loni klesl o 30 procent

10.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. ledna (ČTK) - Deficit rozpočtu řecké ústřední vlády v loňském roce klesl o 30 procent na 15,9 miliardy eur (407 miliard Kč). Oznámilo to dnes řecké ministerstvo financí. Ústřední rozpočet nezahrnuje regionální a místní samosprávy a systém důchodového zabezpečení.

Ke snižování deficitu dopomohlo zejména snižování vládních výdajů a investic. Podle zpráv z průběhu roku však daňové příjmy navzdory zvyšování daní zaostávaly za očekáváním.

Aténský ekonomický institut IOBE dnes předpověděl, že řecká ekonomika letos vykáže propad 4,6 procenta, což je o něco horší odhad než prognóza řecké vlády a mezinárodních věřitelů. Řecko je už pět let v recesi a analytici předpokládají, že jeho ekonomika se k růstu vrátí nejdříve v příštím roce.

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v říjnu podle dnešních údajů vyšplhala na nové rekordní maximum 26,8 procenta. Ukazatel nezaměstnanosti v zemi je nyní více než dvojnásobný, než je průměr eurozóny.

Příznivě se však vyvíjí řecká platební bilance, jejíž deficity od vstupu země do eurozóny prudce rostly, a předznamenávaly tím vypuknutí krize. Ministr financí Jannis Sturnaras dnes uvedl, že za prvních deset měsíců roku deficit běžného účtu klesl na 1,3 procenta HDP a rok 2012 může být první za několik desetiletí, kdy by mohla být vnější bilance zhruba vyrovnaná.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc od té doby zavádí masivní výdajové škrty, snižuje důchody a mzdy a opakovaně zvyšuje daně, což přispívá k ekonomickému propadu a vyvolává protesty obyvatel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK