Japonské akcie dál zpevňují, jsou nejvýše za téměř dva roky

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. ledna (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden dalším růstem, a jejich hlavní index tak vystoupil nejvýše za poslední téměř dva roky. Trh čerpal optimismus především ze slov premiéra Šinzó Abeho, který podle japonských médií požaduje, aby centrální banka svou politikou podporovala plnou zaměstnanost. Na devizových trzích kvůli očekávaným krokům centrální banky dál oslaboval kurz jenu.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 148,93 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 1,40 procenta na hodnotě 10.801,57 bodu. Tak vysoko byl naposledy v únoru 2011. Širší index Topix vzrostl o 1,1 procenta a dostal se na 898,69 bodu.

Trh měl opět zájem o akcie exportních firem, které těží ze slabého jenu. Vývozci jsou díky tomu schopni lépe se uplatnit na zahraničních trzích. Vzhůru šly proto hlavně automobilky a elektrotechnické firmy. Akcie skupiny Fast Retailing, která vlastní oděvní řetězec Uniqlo, díky solidním výsledkům hospodaření zpevnily o 4,8 procenta.

Na devizových trzích dál klesá japonský jen, který je vůči dolaru nejníže za dva a půl roku. Slova japonského premiéra na adresu centrální banky naznačují, že premiér by preferoval takzvaný duální mandát, jaký má třeba americká centrální banka (Fed). To znamená, že by měla dbát nejen o cenovou stabilitu, ale také o trh práce.

Dolar vystoupil až na 89,35 JPY, což byla nejvyšší hodnota od června 2010. Později se vrátil na zhruba 88,90 JPY, což byl ale stále nárůst asi o 0,2 procenta. Euro k jenu vystoupilo na 118,58 JPY, což byl nejvyšší kurz od května 2011. V době, kdy končilo obchodování na burze, byl kurz na 117,79 JPY. To bylo pouze mírně nad čtvrtečními hodnotami v USA. Euro vůči dolaru zůstalo bez výraznějších změn na 1,3252 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK