Úřady v USA se podle zdrojů chystají prověřit letadla Dreamliner

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. ledna (ČTK) - Americké regulační úřady se chystají důkladně prověřit letadla Dreamliner, která měla v minulých dnech několik závad. Tvrdí to zdroje, na které se odvolávají agentury. Zvláštní důraz bude patrně kladen na kontrolu elektrických rozvodů. Výrobcem letadel je společnost Boeing, která tvrdí, že podobné problémy jsou u nových letadel normální.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) má podle agentury Reuters na 9:30 tamního času (15:30 SEČ) naplánovanou tiskovou konferenci, na které se bude zabývat právě nedávnými problémy letadel 787 Dreamliner. Agenturní zdroj žádné další informace neposkytl.

Agentura Bloomberg informovala, že úřad FAA se chystá důkladně prověřit pohonnou jednotku dreamlinerů a způsob napájení. K tomu jej patrně vede pondělní incident na letišti v Bostonu, kde jednomu z dreamlinerů japonské letecké společnosti Japan Airlines explodovala baterie. Stalo se to krátce poté, co z letadla vystoupili všichni cestující i posádka.

Boeing má od úřadu FAA povolení provozovat letadla 787 Dreamliner na dlouhé tratě přes oceán, ovšem letadlo musí být vždy schopno do 180 minut doletět do místa, kde může bezpečně přistát. Boeing se snaží úřad přesvědčit, aby čas doletu prodloužil až na 330 minut. K tomu je ale nutné prokázat, že letadlo má vysokou provozní spolehlivost.

Ekonomický list The Wall Street Journal napsal, že regulační orgány mají problém čas doletu dreamlinerům prodloužit tak výrazně. Navíc, pokud se teď úřad FAA začne zabývat problémem s napájením, žádost určitě v dohledné době neschválí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK