Centrální banka Jižní Koreje snížila odhad růstu ekonomiky

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 11. ledna (ČTK) - Jihokorejská centrální banka zhoršila odhad růstu tamní ekonomiky na letošní rok na 2,8 procenta, zatímco v předchozí prognóze loni v říjnu počítala s růstem 3,2 procenta. Banka se zabývala i měnovou politiku a rozhodla, že základní úrokovou sazbu nechá beze změn na 2,75 procenta. Jižní Korea patří ke klíčovým asijským ekonomikám.

Za slabším hospodářským růstem podle banky budou nižší firemní investice a nejistota kolem vývoje globální ekonomiky. Korejské firmy nechtějí příliš investovat, protože registrují slabou poptávku v Evropě a nejsou si jisté, jak silné bude hospodářské oživení v USA.

Firmy v Jižní Koreji teď nevyužívají výrobní závody na plnou kapacitu, a proto podle centrální banky nelze čekat, že zvýší investice. Banka hodnotí vyhlídky ekonomiky hůř než například tamní ministerstvo financí, které sice nedávno také zhoršilo výhled, předpokládá ale, že ekonomika vzroste o tři procenta.

Navzdory očekávanému zpomalení hospodářského růstu ale centrální banka nechala základní úrok na 2,75 procenta. Sazba se nezměnila už tři měsíce v řadě. Vedení banky uvedlo, že pokud má ekonomika předpoklady k tomu, aby v růstu pokračovala, není třeba sazby snižovat.

Korejská vláda se rozhodla ekonomiku podpořit přesměrováním některých plánovaných rozpočtových výdajů. Zhruba 70 procent celoročního plánu proto přesune už do prvního pololetí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK