Inflace v Číně vystoupila na půlroční maximum 2,5 procenta

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra inflace v Číně v prosinci vzrostla na 2,5 procenta, a dostala se tak nejvýše za půl roku. Podle statistického úřadu je hlavní příčinou dramatický nárůst cen zeleniny, která v průměru zdražila o 14,8 procenta, v některých oblastech ale až o 40,8 procenta. Na vině je nejchladnější zima za posledních sedm let. V listopadu činila míra inflace dvě procenta.

 

Vyšší inflace by mohla ohrozit snahu vlády podpořit hospodářské oživení. Snížení základních úrokových sazeb, což je nejčastější způsob, jak podpořit ekonomiku, by totiž mohlo růst cen ještě zrychlit. Zdražování ale už v minulosti bylo častou příčinou nepokojů, neboť rychlý růst cen dopadá hlavně na nejchudší obyvatelstvo, včetně to v Tibetu.

Růst spotřebitelských cen je zvlášť citlivým tématem tam, kde nejchudší rodiny vynakládají až polovinu měsíčního příjmu na nákup potravin.

"Nový tlak na růst cen znamená, že nás čeká období přísnější měnové politiky," podotkl ekonom finanční společnosti Crédit Agricole CIB Dariusz Kowalczyk.

Světová banka a někteří analytici odhadují, že čínská ekonomika vykáže v letošním roce růst o 7,5 procenta. To by znamenalo mírné zpomalení proti loňsku, kdy se růst odhaduje na osm procent. Analytici ale varují, že Číně stále hrozí takzvané tvrdé přistání, tedy situace, kdy prudce zpomalí růst ekonomiky, pokud klesne vývoz, anebo pokud země utrpí nějaký finanční šok, například kvůli propadu cen nemovitostí či poklesu investic.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK