Koruna dopoledne stagnuje vůči euru a posiluje k dolaru

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Česká měna dopoledne stagnovala vůči euru a dále posílila k americkému dolaru. Podle údajů serveru Patria Online byla koruna v 10:30 proti čtvrtečnímu závěru k euru výše o haléř na 25,65 Kč/EUR a k dolaru stoupla o devět haléřů na 19,34 Kč/USD.

Ztráty, které koruně přineslo upozornění guvernéra České národní banky Miroslava Singera na možnosti devizových intervencí, dokázala koruna ještě ve čtvrtek výrazně umazat. Dnešní data z českého maloobchodu ale podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka "nepotěšila" a mohla by podle něj přispět k oslabení koruny, ačkoliv první reakce trhu byla "prakticky nulová".

Tržby obchodníků loni v listopadu podle ČSÚ meziročně klesly bez sezonního očistění o 1,8 procenta po říjnovém růstu o 2,2 procenta.

"Větší vliv ale přisuzujeme regionu, kterému se dnes celkově nedaří - ráno nabírají ztráty také forint a zlotý. Vedle českého maloobchodu tu přitom další data nejsou, když tedy pomineme nižší růst slovenského průmyslu," dodal Vlk.

Euro vůči dolaru dále zpevnilo na 1,3325 USD/EUR. Hlavní růstový impulz pro euro, tedy informace z jednání Evropské centrální banky, se ale podle Vlka vyčerpává. "Čínská inflace sice ráno vykázala vyšší čísla, než se čekalo, ale velký vliv nemá. Pro poptávku po riziku je mírně pozitivní schválení japonského plánu na stimulaci ekonomiky v objemu 10,3 bilionu JPY," míní Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK