Pražská burza mírně posílila, Orco vyskočilo o 9 procent

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Pražská burza dopoledne částečně korigovala předchozí ztrátu. Hlavní index PX krátce před 11:00 rostl o 0,38 procenta na 1052,02 bodu, akcie developerské firmy Orco vyskočily o skoro devět procent. Dařilo se mj. akciím pojišťovny VIG a Komerční banky, zatímco akcie Erste Group Bank a elektrárenské společnosti ČEZ ztrácely. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Akcie Orka stouply o 8,87 procenta na 68,75 koruny. Podle Pavla Mokoše z Patria Direct jde o nejsilnější růst od listopadu a titul směřuje ke třetímu týdennímu zpevnění v řadě.

Na růstu pražské burzy se dopoledne nejvíce podílely finanční tituly v čele s akciemi VIG, které stouply o 2,23 procenta na 1007 korun. Akcie KB stouply o 0,80 procenta na 4015 koruny, zatímco cenné papíry Erste ztratily 0,41 procenta na 662 korun. Akcie bank podle Mokoše vyčkávají na výsledky první velké banky na Wall Street, když ve 14:00 reportuje Wells Fargo.

Daří se výrazně akciím operátora Telefónica, které posílily o 1,56 procenta na 326 korun. Společnost LeeToo ve čtvrtek večer informovala o svém podnětu Českému telekomunikačnímu úřadu, aby zahájil v Telefónice kontrolu. Operátor podle firmy znemožňuje držitelům telefonním čísel provozovaných LeeToo dovolat se na čísla tísňového volání. Telefónica počátkem ledna pro údajné porušení smluvních podmínek odpojila několik set telefonních čísel, které v její síti LeeToo provozovala.

Podle informací ČTK společnost LeeToo působila na trhu jako tzv. šedý operátor. Využívala zvýhodněných podmínek, které operátor poskytuje velkým zákazníkům a nabízela je dalším koncovým uživatelům.

Akcie ČEZ klesly o 0,53 procenta na 658 korun a ztrácejí tak druhým dnem v řadě a podle Mokoše mají namířeno k první týdenní ztrátě za poslední měsíc. "Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce klesá na německé energetické burze o 0,16 procenta na 44,3 EUR/MWh, což je nejnižší úroveň od prosince 2009," upozornil Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK