Rehn: Odpis dluhů Kypru nepřipadá v úvahu

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. ledna (ČTK) - Eurozóna nepočítá s variantou, že by Kypr požádal o odpis části dluhů. V rozhovoru s německým listem Handelsblatt to řekl komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn. Kypr loni v létě požádal o mezinárodní finanční pomoc, eurozóna ale s uvolněním peněz zatím váhá a vyžaduje, aby Kypr nejprve přijal opatření na zamezení daňových úniků.

Kypr se potýká s vysokými ztrátami ve svém bankovním sektoru. Na vině je podle kyperských představitelů především úzké propojení bank s řeckým finančním sektorem, což na Kypr zvlášť tvrdě doléhá po loňském rozhodnutí mezinárodních věřitelů povolit Řecku odpis až poloviny dluhů.

Rozhovory o poskytnutí finanční pomoci Kypru komplikují obavy, zda bude země schopna půjčku splácet. Předpokládá se, že by Kypr mohl čerpat až 17 miliard eur (asi 434 miliard Kč), což zhruba odpovídá velikosti celé jeho ekonomiky. Objevují se proto obavy, že Kypr by se v budoucnu neobešel bez odpisu části dluhu, podobně jako Řecko.

"Odpis dluhů pro nás ale není řešením," řekl Rehn. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service ve čtvrtek večer snížila hlavní rating Kypru o tři stupně na známku Caa3 s negativním výhledem. Zdůvodňuje to očekávaným růstem zadlužení Kypru, které si vyžádá potřeba pomoci tamním bankám.

Moody's vidí asi 50procentní pravděpodobnost, že Kypr buď rovnou vyhlásí státní bankrot, anebo si vynutí restrukturalizaci dluhu. Kyperský ministr financí Vasos Siarlis dnes řekl, že krok agentury Moody's jej nepotěšil, chce se ale prý zaměřit na lepší vyhlídky, které se Kypru rýsují, až se s věřiteli dohodne na podmínkách čerpání finanční pomoci.

S uvolněním peněz váhá především Německo, tedy země, která v eurozóně platí většinu záchranných programů. Němcům se nechce posílat peníze právě na Kypr, který je považován za jeden z evropských daňových rájů. Kypr si oblíbili bohatí Rusové a obecně se má za to, že přes kyperské banky se perou špinavé peníze. Kypr tvrdí, že plně respektuje mezinárodní pravidla, která mají praní špinavých peněz bránit.

Rehn ale řekl, že obavy Německa sdílí. "Vláda v Nikósii už změnila legislativu (ohledně praní špinavých peněz). My se ale teď musíme ujistit, že ta nová pravidla jsou také uplatňována v praxi. Mně jsou ty problémy známy," řekl komisař.

Němečtí sociální demokraté (SPD), kteří jsou v opozici, finanční pomoc Kypru v dolní komoře parlamentu nepodpoří. Zdůvodňují to právě tím, že se na Kypru perou špinavé peníze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK