Schodek zahraničního obchodu USA v listopadu stoupl o 16 procent

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. ledna (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v listopadu nečekaně zvýšil o 16 procent na 48,7 miliardy USD (933,6 miliardy Kč), což je nejvyšší údaj od dubna. Mohl za to hlavně růst dovozu spotřebního zboží. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo obchodu.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru schodek 41,3 miliardy USD. Dovoz se v listopadu zvýšil o 3,8 procenta, což byl nejvyšší růst za osm měsíců. Export stoupl o jedno procento.

Hlubší schodek má negativní dopad na ekonomický růst. Podle analytiků je však na druhé straně příznivou zprávou, že za hlubší schodek mohl dovoz spotřebního zboží, protože to naznačuje, že by se výdaje spotřebitelů mohly zvyšovat. Spotřebitelské výdaje tvoří kolem 70 procent ekonomické aktivity země.

Dovoz spotřebního zboží se zvýšil o 4,6 miliardy USD. Dovoz ropných produktů se naopak snížil o 870 milionů USD.

Schodek obchodu s Čínou se proti říjnu snížil o 1,7 procenta. Dovoz z Evropské unie stoupl o 4,1 procenta a z Německa o 6,4 procenta. Vývoz do Evropské unie naopak klesl o 1,3 procenta kvůli dluhové krizi v regionu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK