Pražská burza posílila, index PX přidal přes půl procenta

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Pražská burza na rozdíl od většiny okolních akciových trhů v závěru týdne posílila. Hlavní index PX skončil výše o 0,54 procenta na 1053,70 bodu. Z velkých emisí se dařilo finančním titulům a Telefónice, akcie ČEZ naopak oslabily. Developer Orco si připsal přes osm procent a síť autobazarů AAA Auto více než pět procent, vyplývá z výsledků burzy.

Západoevropské burzy podle Pavola Mokoše z Patria Direct po většinu dne vykazovaly růst, což podpořilo především finanční tituly. "Na obrat na evropských trzích po negativním otevření na Wall Street již investoři v Praze nestihli zareagovat," uvedl.

Z finančních titulů v Praze si dnes nejvýrazněji polepšily akcie pojišťovny VIG, přidaly 1,93 procenta na 1004 korun. Bankovní tituly posílily jen mírně, Erste Bank o 0,35 procenta na 667 korun a Komerční banka o 0,40 procenta na 3999 korun.

Z velkých emisí zdražily také cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica ČR, a to o 0,78 procenta na 323,50 Kč. Český telekomunikační úřad dnes nařídil Telefónice, aby obnovila poskytování mobilních služeb společnosti LeeToo, rozhodnutí ale není pravomocné. Operátor minulý týden firmě odpojil tisícovku SIM karet kvůli údajnému porušení podmínek smlouvy.

Proti růstu indexu šly naopak akcie energetické skupiny ČEZ, které odevzdaly necelé procento na 655,10 Kč. Za celý týden se propadly o 3,6 procenta, což je jejich druhý největší týdenní pokles od září minulého roku, poznamenal Mokoš.

Skokanem dne byl opět developer Orco, jehož cenné papíry povyskočily o 8,63 procenta na 68,60 Kč. Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky je z vysokých objemů obchodů v Praze i Paříži patrné, že akcionáři zřejmě před únorovou mimořádnou valnou hromadou posilují své pozice. "Rozhodný den pro účast na ní je 21. leden a vyšší objemy tak mohou pokračovat i v příštích dnech," míní Adamkovič.

Akcie AAA Auto si dnes polepšily o 5,42 procenta na 25,30 Kč, tabáková společnost Philip Morris přidala 2,37 procenta na 10.800 Kč a textilní Pegas Nonwovens 1,84 procenta na 498 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK