Vláda USA měla v prosinci nejnižší deficit za pět let

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. ledna (ČTK) - Americká federální vláda hospodařila v prosinci s rozpočtovým deficitem 260 milionů dolarů (pět miliard Kč) po listopadovém schodku 172,1 miliardy dolarů. Byl to nejnižší schodek za tento měsíc od přebytku v prosinci 2007, oznámilo dnes ministerstvo financí USA.

Federální výdaje a příjmy byly třetí měsíc nového fiskálního roku v neobvyklé rovnováze. Ministerstvo financí zřejmě již zahájilo úsporné kroky, aby oddálilo chvíli, kdy mu dojdou bez dalšího zadlužování peníze.

Z údajů plyne, že ministerstvo financí ještě nenarazilo na nynější dluhový strop 16,4 bilionu dolarů. Dluhový limit schvaluje vládě Kongres a peníze by jí bez možnosti dalšího zadlužování měly i při úsporných krocích dojít zřejmě na konci února.

Za celý fiskální rok 2012 do konce září deficit dosáhl 1,1 bilionu dolarů. Byl tak o zhruba 200 miliard nižší než schodek z předešlého roku, který byl druhý nejvyšší v historii USA po deficitu 1,4 bilionu USD z roku 2009.

Prezident Barack Obama na počátku své vlády prudce zvýšil výdaje, které pak držel na vysoké úrovni. Při nízkých příjmech podkopávaných slabou ekonomikou to vedlo k tomu, že od Obamova nástupu setrval deficit každý rok nad do té doby nevídanou úrovní jednoho bilionu dolarů.

Američtí zákonodárci na počátku roku dosáhly dohody, která odvrátila všeobecné zvýšení daní z příjmu a zvýšila daně jen pro nejbohatší. Nyní se musí Kongres dohodnout s Bílým domem na snižování výdajů, jinak na počátku března vstoupí v platnost rozsáhlé automatické výdajové škrty. Republikáni, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů, mohou Obamu tlačit k dohodě na snížení výdajů i hrozbou nezvýšení dluhového stropu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK