Americké akcie skončily týden bez větších změn

11.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily týden bez větších změn a v závěru dne smazaly průběžné mírné ztráty. Během dne je oslaboval bankovní sektor, jehož akcie klesaly pod dojmem nepříznivých ukazatelů banky Wells Fargo. Propadly se také akcie výrobce letadel Boeing, který má problémy se svým novým letadlem Dreamliner.

V závěru newyorského obchodování Dow Jonesův index stoupl o 0,13 procenta na 13.488,43 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 zůstal beze změny na 1472,05 bodu, těsně pod čtvrtečním pětiletým maximem. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,12 procenta na 3125,63 bodu. Za týden Dow Jones a S&P získaly 0,4 procenta a Nasdaq posílil o 0,8 procenta.

Wells Fargo, která jako první z velkých bank oznámila čtvrtletní zisk, sice dosáhla rekordního zisku, objem hypoték jí ale klesl a nižší byla i úroková marže. Akcie banky tak klesly o zhruba 1,5 procenta a ztratily i další banky. Index KBW Bank klesl o zhruba jedno procento.

O zhruba tři procenta klesly akcie Boeingu. Ty oslabila série závad na jeho letadle 787 Dreamliner, kvůli nimž americký úřad pro letectví nařídil komplexní prověrku tohoto stroje. Trh naopak posílily akcie velkých technologických firem.

Na devizovém trhu kurz eura pokračoval v růstu a vůči dolaru vystoupil nejvýše za devět měsíců. Podpořila je čtvrteční vyjádření prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho, který po zasedání tady ECB zchladil naděje trhu na další snížení úrokových sazeb v eurozóně.

Ke konci dne euro vůči dolaru stouplo o 0,6 procenta na 1,3346 USD a během dne se dostalo až na 1,3365 USD, maximum od dubna. Navázalo tím na čtvrteční růst 1,6 procenta, který byl nejrychlejší za pět měsíců. K jenu euro zpevnilo o dvě procenta až na 119,32 JPY, nejvýše od května 2011. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,5 procenta na 89,18 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK