Koncern VW loni prodal rekordních devět milionů aut

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 14. ledna (ČTK) - Německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto, v loňském roce zvýšil prodeje o 11,2 procenta na rekordních 9,07 milionu vozů. Skupina to uvedla v komuniké zveřejněném v neděli před zahájením detroitského autosalonu. Odbyt živila hlavně poptávka v Číně a ve Spojených státech.

Prosincový prodej vozů skupiny prudce stoupl o 20,7 procenta na 784.300 vozů. Avšak prodej na hlavních západoevropských trzích kromě Německa klesl o 6,5 procenta na 1,85 milionu aut, protože dluhová krize v eurozóně snížila poptávku.

Německý koncern, který usiluje o postavení světové jedničky, zůstal v prodejích za japonskou Toyotou, která se dokázala pozoruhodně vzpamatovat po předloňské pohromě v podobě přívalové vlny cunami a loni prodala 9,7 milionu vozů.

"Nynější nejistoty se letos zintenzivní, zejména v západní Evropě," uvedl šéf prodeje Christian Klingler. "Konkurence rovněž bude tvrdší," předpověděl.

Volkswagen nicméně počítá se zvýšením prodeje v USA, který by letos i se sportovními vozy Porsche měl jasně překročit hranici 600.000 prodaných vozů.

"Nechceme řadit zpátečku, zůstaneme v rychlém pruhu. Volkswagen roste s výzvami a budeme v tom pokračovat, i když časy jsou tvrdé," prohlásil šéf koncernu Martin Winterkorn o letošních plánech.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Společnost nyní těží ze silného růstu poptávky v Číně, Spojených státech, Latinské Americe a východní Evropě. Součástí koncernu Volkswagen jsou rovněž značky Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini či Seat. Loni firma převzala také výrobce sportovních vozů Porsche.

Vlastních volkswagenů se loni prodalo rovněž rekordních 5,74 milionu vozů. Škoda Auto loni zvýšila prodej o téměř sedm procent na 939.200 aut. Prodej Audi loni stoupl o téměř 12 procent na rekordních 1,45 milionu vozů a prodej Bentley dokonce o 22 procent na 8510 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK