Japonský jen klesal v Asii na nová minima

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kurz japonského jenu klesl dnes v Asii vůči dolaru a euru na nová dlouhodobá minima. Devizový trh tím reagoval na zvýšený tlak japonského premiéra Šinza Abeho na to, aby japonská centrální banka zahájila kroky proti deflaci a k cílenému obnovení inflace.

 

Dolar k jenu posílil až na 89,76 JPY, nejvyšší úroveň od června 2010, a kolem 7:00 SEČ rostl proti pátečnímu závěru o 0,5 procenta na 89,60 JPY. Euro vůči jenu stouplo až o 0,9 procenta na 120,13 JPY, maximum od května 2011.

Abe v neděli vyzval Bank of Japan, aby stanovila střednědobý inflační cíl na úrovni dvou procent. To by znamenalo, že by musela vést razantní inflační politiku, protože inflace v zemi se pohybuje už dlouhá léta kolem nuly. Centrální banka zasedá počátkem příštího týdne, Vláda minulý týden schválila rozsáhlý balík výdajů na podporu ekonomického růstu.

Euro vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,3390 USD a dostalo se až na 1,3404 USD, maximum od loňského února. Evropské měně nadále pomáhají čtvrteční vyjádření prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho, který po zasedání rady ECB zchladil naděje trhu na další snížení úrokových sazeb v eurozóně.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK