Pražská burza zahájila týden růstem, nahoru ji táhly akcie Erste

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Pražská burza zahájila nový týden růstem, hlavní index PX dnes kolem 11:30 zpevnil o 0,60 procenta na 1059,99 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank. Výrazné ztráty naopak postihly cenné papíry těžařské firmy NWR, která před otevřením trhu oznámila provozní výhled pro letošní rok.

Akcie Erste Bank vzrostly o 2,59 procenta na 684,30 koruny. Dařilo se i akciím mediální firmy CME, zpevnily o 2,91 procenta na 111,45 koruny.

Cenné papíry telekomunikačního operátora Telefónica přidaly 0,77 procenta na 326 korun. Nejmenovaný zdroj týdeníku Euro opět prohlásil, že skupina PPF chce koupit českou divizi společnosti Telefónica, PPF ale odmítla tyto spekulace komentovat, uvedl Martin Oliva z Patria Direct.

Cena akcií petrochemického holdingu Unipetrol stoupla o 2,11 procenta na 174,60 koruny. Unipetrol zveřejní vybrané provozní ukazatele za loňské čtvrté čtvrtletí v pátek 18. ledna, čímž s předstihem zahájí českou výsledkovou sezonu, upozornil Oliva.

Akcie NWR spadly o pět procent na 95 korun. Trhy s koksovatelným i energetickým uhlím zůstávají podle NWR pod tlakem, firma oznámila nesplnění cíle prodejů uhlí a výroby koksu v roce 2012. Pro letošní rok počítá s nákladovými škrty a meziročním poklesem těžby uhlí. Oliva uvedl, že nedůvěru vzbuzuje také fakt, že NWR zatím kvůli pokračujícím jednáním neoznámila domluvené prodejní ceny své produkce pro další období.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK