Americká automobilka GM loni zvýšila prodej o tři procenta

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Největší americká automobilka General Motors loni zvýšila celosvětový prodej téměř o tři procenta na 9,28 milionu vozů. Důvodem byla hlavně rekordní poptávka po značce Chevrolet, a to zejména ve Spojených státech a Číně. Oznámila to dnes firma.

 

Prodej v Severní Americe stoupl o více než tři procenta a překročil tři miliony vozů. V Číně se prodej GM a jejích společných podniků zvýšil o 11 procent na 2,8 milionu vozů. V Evropě se však propadl o osm procent na zhruba 1,6 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

GM předloni získala zpět vedoucí pozici na světovém trhu, o kterou ji v roce 2008 připravila japonská Toyota. Loni se však Toyota do čela trhu zřejmě vrátila. Podle agentury DPA japonská firma počítá s prodejem až 9,7 milionu vozů.

O vedoucí pozici na trhu usiluje rovněž německý automobilový koncern Volkswagen, který se chce stát jedničkou nejpozději do roku 2018. Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, v noci na dnešek oznámil, že loni zvýšil prodej 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK