Japonská Toyota loni zvýšila prodej v ČR i celé Evropě

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor v loňském roce zvýšila prodej v Evropě o dvě procenta na téměř 838.000 vozů navzdory výraznému poklesu evropského automobilového trhu. V České republice se její prodej zvýšil o čtyři procenta. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti.

Podíl Toyoty na evropském trhu loni podle jejího odhadu stoupl o 0,3 procentního bodu na 4,5 procenta. "Díky uvádění nových modelů v roce 2012, dobrým výsledkům modelu Yaris a modelové řadě našich hybridních vozů jsme dokázali pokračovat v růstu, a to i přes náročné tržní podmínky s dopady na celou Evropu," uvedl šéf evropských aktivit automobilky Didier Leroy.

"Rok 2013 bude pro naše odvětví v Evropě opět extrémně náročný, nicméně jsme přesvědčeni, že značky Toyota a Lexus v roce 2013 na evropském kontinentě porostou, a to již třetím rokem v řadě. Ještě důležitější je fakt, že tento růst bude udržitelný a ziskový," dodal.

Toyota loni podle předběžných údajů zvýšila celosvětový prodej o 22 procent na 9,7 milionu vozů. Firma tak zřejmě vystřídala v čele světového trhu amerického konkurenta General Motors, který dnes ohlásil nárůst prodeje o tři procenta na 9,3 milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK