Fitch: Letošek bude zřejmě rokem snižování podnikových ratingů

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Letošní rok bude zřejmě rokem snižování podnikových ratingů. Upozorňuje na to mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings, jejíž názor v zásadě odpovídá poznatkům dalších agentur. Podle Fitch jsou nejohroženější telekomunikační a distribuční firmy, které vedly snižování ratingových známek už loni. Fitch se zmiňuje o firmách z Evropy, Blízkého východu a z Afriky.

 

"U distribučních firem je to kvůli slabým fundamentálním parametrům a tlaku regulačních orgánů ve většině zemí Evropské unie. Telekomunikace pak čelí obtížné kombinaci nízké spotřebitelské důvěry a silnému konkurenčnímu tlaku napříč kontinentem," uvedli analytici Fitch Richard Hunter a Rölof Steenekamp.

Z firem, které agentura Fitch sleduje, se loni právě telekomunikace a distribuční společnosti na celkovém počtu snížení ratingových známek podílely z 61 procent. Oba sektory mají negativní výhled, což znamená, že další snížení ratingů je velmi pravděpodobné.

Fitch má negativní výhled i pro evropské maloobchodní řetězce, které se specializují na prodej potravin. Riziko agentura vidí hlavně ve změně chování spotřebitelů. Snížení ratingu hrozí i výrobcům oceli, na které dál negativně působí špatná situace na klíčových trzích stavebnictví a výroby automobilů.

Jednou z největších obětí slabé poptávky v odvětví výroby oceli je podle agentury Fitch nadnárodní společnost ArcelorMittal. Ta působí v řadě zemí světa, včetně České republiky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK