Pražská burza obrátila směr a oslabila, NWR klesla o 5,5 pct.

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Pražská burza podobně jako další evropské trhy neudržela ranní zisky a oslabila. Závěrečný hlavní index PX ztratil 0,60 procenta na 1047,43 bodu. Akcie těžařské společnosti NWR, která před otevřením trhu oznámila provozní výhled pro letošní rok, klesly o téměř 5,5 procenta. Nedařilo se mj. energetickému titulu ČEZ a pojišťovně VIG. Nejvíce dnes posílily cenné papíry mediální skupiny CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Evropské akciové trhy neudržely ranní zisky a po poledni se propadly do ztrát. Přispěl k tomu zřejmě nečekaný pokles průmyslové výroby v eurozóně," uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie NWR spadly o 5,40 procenta na 94,60 koruny. Trhy s koksovatelným i energetickým uhlím zůstávají podle NWR pod tlakem, firma oznámila nesplnění cíle prodejů uhlí a výroby koksu v roce 2012. Pro letošní rok počítá s nákladovými škrty a meziročním poklesem těžby uhlí. Martin Oliva z Patria Direct uvedl, že nedůvěru vzbuzuje také fakt, že NWR zatím kvůli pokračujícím jednáním neoznámila domluvené prodejní ceny své produkce pro další období.

Z velkých emisí se nedařilo zejména akciím ČEZ, které odepsaly 1,56 procenta na 644,90 a podle Adamkoviče tak uzavřely na měsíčním minimu.

Akcie bank uzavřely protichůdně. Komerční banka si pohoršila o 0,95 procenta na 3961 korunu, zatímco Erste Group Bank posílila o 0,60 procenta na 671 korun. Akcie pojišťovny VIG klesly o 1,39 procenta na 990 korun.

Největší zisk dnes měly akcie CME, a to 3,65 procenta na 112,25 koruny. Titul tak umazal část propadu z minulého týdne, upozornil Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK