Akcie v USA dopoledne klesaly, vliv měl Apple

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, v něm se odrážely hlavně potíže společnosti Apple. Některá média s odkazem na své zdroje informovala, že Apple výrazně snížil objednávky na komponenty pro svůj nový smartphone iPhone 5, z čehož investoři usuzují, že Apple asi v nejbližší době neprodá tolik přístrojů, kolik předpokládal.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1469 bodů, a proti předchozímu závěru tak vykazoval pokles o 0,2 procenta. Index Nasdaq Composite, jehož součástí jsou také akcie Apple, odepisoval 0,4 procenta a nacházel se v blízkosti 3113 bodů.

Počáteční ztráty ale dokázal smazat Dow Jonesův index. Ten měl v poledne zisk téměř 0,1 procenta a pohyboval se blízko 13.495 bodů. Investoři čekají na další čtvrtletní výsledky hospodaření, které podle analytiků asi nebudou tak dobré, jak se čekalo, měly by ale i tak být vyšší než za třetí čtvrtletí.

Apple kolem poledne ztrácel asi 3,2 procenta a nacházel se blízko 503,70 USD. Krátce po zahájení přitom odepisoval až 4,2 procenta a přechodně klesl pod psychologicky důležitou hranici 500 dolarů. Naopak Transocean si připisoval asi dvouprocentní zisk na 55,20 USD po zprávě, že investor Carl Icahn v této firmě převzal podíl.

Po skončení obchodování se pozornost investorů stočí k šéfovi centrální banky (Fed) Benu Bernankemu. Investory bude hlavně zajímat, zda Bernanke naznačí, jak dlouho Fed hodlá pokračovat v odkupech aktiv, jimiž stimuluje ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK