Maďaři chystají schůzku s investory, asi chystají zahraniční bond

14.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 14. ledna (ČTK) - Maďarsko požádalo banky, aby zorganizovaly schůzku s investory. Trhy spekulují, že Budapešť se chystá vydat zahraniční dluhopisy, což by bylo poprvé od roku 2011. Znamená to také, že Maďarsko by mohlo být schopno zajistit si peníze na umoření splatných závazků i bez toho, aby se dohodlo s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) a Evropskou komisí.

Maďarská agentura pro správu dluhu (ÁKK) na svém webu uvedla, že pověřila banky BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank a Goldman Sachs, aby na nejbližší týdny domluvily schůzku s investory v Evropě a ve Spojených státech. Má jít o investory, kteří se pohybují na trzích investičních nástrojů s pevným výnosem, což jsou především dluhopisy.

Maďarsko má rating ve spekulativním pásmu, takže získat financování za výhodných podmínek pro něj není snadné. Budapešť začala v roce 2011 jednat s MMF a EU, jednání ale ve stejném roce ztroskotala. Analytická součást agentury Thomson Reuters IFR uvedla, že po schůzce s investory by Maďarsko mohlo oznámit emisi zahraničních dluhopisů.

Maďarsko v prosinci oznámilo, že část nákladů na financování chce v letošním roce pokrýt emisí zahraničních dluhopisů za 4,0 až 4,5 miliardy eur (asi 102,5 až 115,3 miliardy Kč). Země také uvedla, že s prodejem chce začít v prvním čtvrtletí.

Maďarsko se na zahraniční dluhopisové trhy naposledy obrátilo v květnu 2011, kdy vydalo eurobond za jednu miliardu eur. Předtím v témže roce země vydala dolarové dluhopisy v objemu 4,25 miliardy USD. Maďarsko má u agentury Standard & Poor's rating na stupni BB, kam jej agentura snížila se zdůvodněním, že politika maďarské vlády je nepředvídatelná a mohla by negativně ovlivnit vyhlídky růstu maďarské ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK