Toyota loni znovu získala pozici největšího prodejce aut na světě

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 15. ledna (ČTK) - Japonská automobilka Toyota Motor loni opět sesadila americký General Motors z pozice největšího prodejce aut na světě. Toyota prodala loni podle předběžných údajů celosvětově 9,7 milionu osobních a nákladních vozů, zatímco GM 9,29 milionu. Automobilky zveřejnily své údaje na detroitském autosalonu.

Oběma automobilkám prodej loni rostl, avšak růst Toyoty byl mnohem vyšší díky novým verzím některých populárních modelů, včetně modelu Camry. Prodej GM loni stoupl o 2,9 procenta, prodej Toyoty o 22 procent.

Obě společnosti veřejně tvrdí, že se nestarají o to, kdo vyhraje. Připustily však, že vítězství je důležitou morální podporou pro zaměstnance.

GM byl nejprodávanější automobilkou více než sedm desetiletí až do roku 2008, kdy ho o tuto pozici připravila Toyota. Pozici světové jedničky znovu získal v roce 2011, kdy na výrobu Toyoty mělo negativní dopad zemětřesení a cunami v Japonsku. Od té doby však automobilka znovu oživuje.

Analytik LMC Automotive Jeff Schuster očekává, že Toyota si udrží vedení nad GM i v letošním roce. Pomoci ji k tomu má nová verze kompaktu Corolla.

GM však rovněž bojuje se silným německým Volkswagenem, jehož součástí je i česká Škoda Auto. Americké automobilce se jen těsně podařilo udržet si druhou pozici, když Volkswagen prodal loni rekordních 9,1 milionu vozů a jeho prodej se zvýšil o 11 procent. Ve Spojených státech prodej hlavní značky VW vzrostl až o 31 procent. Schuster odhaduje, že GM by mohl odolat Volkswagenu i letos, protože Volkswagen má silnější pozici v Evropě, kde prodej prudce klesá kvůli vysoké nezaměstnanosti a slabé ekonomice, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK