EPH zaplatí německému E.ON za podíl v SPP 1,3 miliardy eur

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. ledna (ČTK) - Česká společnost Energetický a průmyslový holding (EPH) zaplatí německé firmě E.ON za 24,5 procenta akcií ve slovenské plynárenské společnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP) 1,3 miliardy eur (33,2 miliardy Kč). Prodej by měl být dokončen v příštích několika týdnech. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na prohlášení E.ON. Většinovým majitelem SPP s podílem 51 procent je stát.

E.ON vlastní podíl v SPP prostřednictvím společného podniku s francouzskou GDF Suez nazvaného Slovak Gas Holding (SGH). Celkem má SGH v SPP podíl 49 procent a manažerskou kontrolu. Firmy podíl koupily v roce 2002. EPH má podle dohody koupit celý podíl SGH.

"Prodej podílu v SPP nám umožní dosáhnout našeho cíle odprodeje majetku před plánovaným termínem," komentoval v prohlášení prodej generální ředitel E.ON Johannes Teyssen. Upozornil také, že i po prodeji podílu v SPP zůstane firma aktivní na slovenském energetickém trhu, kde má rovněž podíl v podniku Západoslovenská Energetika (ZSE). Ta dodává elektřinu téměř jednomu milionu zákazníků a provozuje distribuční síť v délce více než 35.000 kilometrů.

Slovenská vláda schválila prodej 49 procent akcií v SPP české EPH již loni v prosinci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK