Japonské akcie díky slabému jenu zavřely nejvýše za 32 měsíců

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. ledna (ČTK) - Japonské akcie dnes posilovaly a uzavřely nejvýše za 32 měsíců. Akciím pomáhá pokračující pokles jenu, který zvyšuje zájem o nákup akcií předních vývozců. Komentář japonského ministra však částečně zisky snížil. Index Nikkei stoupl o 0,7 procenta na 10.879,08 bodu, nejvýše od dubna 2010.

Index smazal část zisků z počátku obchodování po komentáři ministra pro ekonomické oživení. Akira Amari uvedl, že nepřiměřený pokles jenu by mohl mít na zemi negativní dopad.

Nejvíce rostli vývozci jako Suzuki Motor, Panasonic, Daikin Industries a Olympus. Díky snížení obav z rizik investoři kupovali také tituly citlivé na ekonomický růst. Nejlépe si tak vedly dílčí index firem zaměřených na přepravu po moři a index těžařských firem. Rostly i realitní společnosti.

Oslabily však akcie společnosti Sharp o 2,7 procenta. Mohl za to list Nikkei, který v pondělí napsal, že Apple snížil objednávky u svých dodavatelů LCD obrazovek pro iPhone 5 kvůli slabé poptávce. Do tlaku se dostaly i další dodavatelé Applu jako Foster Electric, který klesl o 1,5 procenta.

Japonský jen po komentáři Amariho oživil. Na kurz dolaru měl rovněž dopad komentář šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, který naznačil, že Fed nepospíchá s ukončením svých měnových stimulačních kroků.

Dolar vůči jenu klesl o 0,7 procenta na 88,95 JPY, když den předtím vystoupil nejvýše od června 2010 díky očekávání, že japonská centrální banka bude donucena dále uvolnit měnovou politiku, aby podpořila ochabující ekonomiku. Euro k dolaru nepatrně kleslo na 1,3356 USD z pondělních 1,3377 USD. Vůči jenu euro oslabilo o 0,2 procenta na 118,83 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK