Koruna dopoledne mírně oslabila k euru i dolaru

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 k euru proti pondělku ztratila pět haléřů na 25,62 Kč/EUR a vůči dolaru si pohoršila o dva haléře na 19,15 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna otevírala na pondělní hladině, během dopoledne ale pomalu začala zisky korigovat. "Z domova vyšla data Českého statistického úřadu o výrobních cenách, která byla nižší, než se čekalo," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák dodal, že dnešní makrodata ČSÚ týkající se cen výrobců za prosinec potvrdila, že v české ekonomice převažují jednoznačně deflační tlaky, když výjimku tvoří pouze ceny v zemědělství. Na kurz koruny však výsledky této statistiky vliv neměly.

Vladimír Pikora z Next Finance v následujícím týdnu očekává mírné oslabení koruny. "Zpomalení inflace dává České národní bance zelenou pro případ spuštění devizových intervencí. Koruně se tím během měsíce otevírá prostor k oslabení až k hladině 26 Kč/EUR," dodal.

Euro k dolaru se kolem 10:45 obchodovalo na 1,3377 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK