Pražská burza opět klesla, akcie NWR spadly o 6 procent

15.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes podobně jako většina evropských akciových trhů prohloubila předchozí ztráty. Závěrečný hlavní index PX ztratil 0,49 procenta na 1042,34 bodu. Cenné papíry těžařské společnosti NWR spadly o téměř šest procent. Oslabila většina emisí, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky ovlivnila obchodování v celé Evropě mimo jiné rostoucí nervozita z vývoje okolo dluhového stropu v USA. Hrozí totiž podobné politické komplikace jako při předchozí fiskální krizi.

Cenné papíry NWR spadly o 5,92 procenta na 89 korun. Propadly se tak ještě výrazněji než v pondělí, kdy firma oznámila slabý prodej uhlí. Akcie jsou nyní ve srovnání s pátkem levnější již o 11 procent, podotkl Adamkovič.

Druhý den po sobě oslabují také akcie developera Orco a mediální skupiny CME. Akcie Orka klesly o 3,41 procenta na 65,20 koruny a CME o 2,90 procenta na 109 korun.

Mezi velkými emisemi se výrazněji nedařilo Erste Bank, která ráno oznámila odpis goodwillu za rumunskou bankou BCR a investory nepotěšila ani výhledem celoročního zisku. Cenné papíry Erste Group Bank ztratily 0,92 procenta na 664,80 koruny. Nepatrný pokles vykázaly akcie Komerční banky, přišly o 0,05 procenta na 3959 korun.

Cenné papíry energetické firmy ČEZ odepsaly 0,14 procenta na 644 korun. Analytici Exane snížili cílovou cenu pro tuto emisi o sedm procent na 800 Kč, nadále ale předpokládají, že akcie energetické společnosti svým výkonem překonají vývoj celého trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK