Akcie v USA smazaly ztráty, dál ale slábnul Apple

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. ledna (ČTK) - Americké akcie v úterý smazaly počáteční ztráty a nakonec se jim podařilo mírně zpevnit. Netýkalo se to ovšem akcií společnosti Apple, které dál oslabovaly a poprvé po téměř roce uzavřely pod klíčovou hranicí 500 dolarů za kus. Na devizových trzích začalo prudce klesat euro, jemuž uškodil komentář šéfa Euroskupiny.

Dow Jonesův index vzrostl o 27,57 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,20 procenta na hodnotě 13.534,89 bodu. Širší index S&P 500 přidal 0,11 procenta na 1472,34 bodu, index Nasdaq Composite ale 0,22 procenta odepsal a skončil na 3110,78 bodu.

Ke zlepšení nálady na trhu přispěla statistika, která ukázala na lepší vývoj maloobchodních tržeb, než se čekalo. Díky tomu se vydaly vzhůru akcie řady firem z tohoto odvětví. Naopak Apple třetím dnem ztrácel, akcie odepsaly 3,15 procenta a zakončily na 485,92 USD.

Na obchodování ale měla čím dál větší vliv také nervozita před nadcházejícím jednáním o zvýšení stropu pro zadlužení. S tím, jak roste ekonomika, se tento strop v průběhu let zvyšuje. V posledních letech se ale věnuje velká pozornost zadlužení, a debata o zvýšení stropu tak nabírá značně politický nádech.

Na devizových trzích se zvyšoval kurz japonského jenu, který tak zvrátil dosavadní trend postupného oslabování. K němu přispěly plány nové japonské vlády, jejíž premiér už před koncem loňského roku avizoval, že se zasadí o to, aby centrální banka mnohem výrazněji uvolnila měnovou politiku. Teď se pokles kurzu zastavil v reakci na slova jednoho z činitelů, který varoval před následky přílišného oslabení měny.

Naproti tomu euro, které v posledních dnech sílilo, růst zastavilo a začalo klesat. Reagovalo tím na slova šéfa Euroskupiny Jeana-Clauda Junckera, který řekl, že euro je nebezpečně silné. K poklesu kurzu z části přispěla i data z Německa, která potvrdila, že růst tamní ekonomiky koncem loňského roku prudce zpomalil.

Dolar vůči jenu odepsal 0,7 procenta na 88,82 JPY, a zaznamenal tak nejhlubší pokles za poslední týden. Euro k jenu oslabilo o 1,3 procenta na 118,17 JPY, vůči dolaru pak jednotná evropská měna oslabila o 0,6 procenta na 1,3308 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK