Harmonizovaná inflace v SR v prosinci zvolnila na 3,4 procenta

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. ledna (ČTK) - Meziroční míra inflace na Slovensku měřená podle pravidel Evropské unie v prosinci mírně zpomalila na 3,4 procenta z listopadových 3,5 procenta. V meziměsíčním srovnání ceny zboží a služeb v prosinci klesly o 0,1 procenta, v listopadu se o stejnou hodnotu zvýšily. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad.

Spotřebitelské ceny rostly v meziročním srovnání v prosinci pomaleji než očekávali analytici. Ekonomové odhadovali, že inflace se udrží na 3,5 procenta. V průměru za celý minulý rok harmonizovaná inflace činila 3,7 procenta.

V prosinci proti předchozímu roku nejrychleji rostly ceny vzdělávání (o šest procent). O 5,7 procenta zdražily potraviny a nealkoholické nápoje, které mají velkou váhu v spotřebitelském koši.

Podle dříve zveřejněných údajů sestavených na základě národní metodiky meziroční míra inflace v prosinci na Slovensku zpomalila na 3,2 procenta. Dostala se tak na nejnižší hodnotu od února 2011.

Inflace vykazovaná podle pravidel EU slouží pro lepší srovnání vývoje cen v jednotlivých zemích unie. Rozdíly v hodnotách inflace sestavené na základě národní a harmonizované metodiky jsou způsobeny odlišným složením spotřebitelských košů. Inflace podle metodiky EU nezahrnuje takzvané imputované nájemné, které obsahuje i platby majitelů nemovitostí do fondů oprav.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK