Koruna dopoledne zpevnila na 25,54 Kč/EUR, k dolaru klesla

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne mírně zpevnila k euru, vůči dolaru si naopak pohoršila. Kolem 10:30 koruna k euru proti úterku posílila o čtyři haléře na 25,54 Kč/EUR. Vůči dolaru se obchodovala na 19,23 Kč/USD, byla tak o sedm haléřů slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Koruna se na mezibankovním trhu vůči euru v posledních dnech obchoduje v relativně úzkém pásmu, což by dnešek mohl změnit, uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Dodal, že posilování dolaru vůči euru se přenáší i na korunu.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka dnes nejsou žádné domácí zprávy, které by do obchodování měly zasáhnout. Stále je zde ale riziko, že korunu ovlivní nějaký další komentář z České národní banky, poslední vystoupení guvernéra Miroslava Singera však nemělo příliš velký vliv.

Také Jiří Cihlář z Next Finance míní, že koruna dnes bude postrádat nová data z české ekonomiky. "Ani z eurozóny se toho dnes příliš nového nedozvíme. Do kurzu koruny se tak může promítat nálada na trzích, které je po ránu mírně negativní," dodal.

Euro k dolaru kolem 10:30 oslabilo na 1,3278 USD/EUR. Podle Vlka začalo klesat už během úterka. Večer pak spadlo výrazněji po slovech šéfa ministrů financí eurozóny Jeana-Clauda Junckera, který uvedl, že kurz eura je nebezpečně vysoko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK