Pražská burza dopoledne klesala, dolů ji táhly bankovní emise

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dopoledne při nízké aktivitě investorů klesal. Hlavní index PX byl kolem 11:20 níže o 0,40 procenta na 1038,15 bodu. Burzu do červených čísel táhly hlavně obě bankovní emise. Pohoršily si také trhy ve středoevropském regionu.

Podle Pavola Mokoše z Patria Direct pražská burza v poklesu následovala západoevropské trhy, které nedokázaly těžit z úterního pozitivního závěru na Wall Street.

Mokoš uvedl, že bankovní emise reagovaly na výběr zisků v západoevropském bankovním sektoru, kde si pohoršil index Stoxx 600 Banks.

Cena akcií Erste Bank klesla o 1,46 procenta na 655,10 koruny. "Skupina Erste Group prošla výraznou organizační i personální proměnou včetně propouštění, ta se ale zatím dotkla především aktivit za hranicemi," poznamenal Mokoš. Doplnil, že nyní je na řadě Rakousko, kde podle zdrojů tamního tisku z bankovních kruhů dojde na omezení pracovních nákladů o pět až deset procent a pokračující organizační změny.

Cenné papíry Komerční banky si pohoršily o více než procento na 3919 korun. Nedařilo se i akciím holdingu Unipetrol, které zlevnily o 1,06 procenta na 172,55 koruny.

Rostly naopak akcie mediální společnosti CME, a to o 1,83 procenta na 111 korun. Nejvýrazněji zpevnily cenné papíry prodejce ojetých aut AAA Auto, které přidaly více než dvě procenta na 25,20 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK