Pražská burza rozšířila ztráty, a to hlavně díky bankovním emisím

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. ledna (ČTK) - Pražská burza dnes dále rozšířila ztráty, především kvůli poklesu akcií bank. Dařilo se naopak zejména elektrárenské společnosti ČEZ, těžařské firmě NWR a cenným papírům mediální společnosti CME, které vyskočily o skoro sedm procent. Závěrečný hlavní index PX klesl o 0,29 procenta na 1039,31 bodu.

Dnešní seance na evropských burzách podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky přinesla smíšené výsledky. Zatímco dopoledne hlavní indexy vesměs ztrácely, odpolední obchodování přineslo více optimismu a indexy se vrátily na hodnoty okolo úterního závěru.

Na pražské burze se stejně jako na hlavních trzích nedařilo bankám a podle Adamkoviče byly v Praze hlavním "hybatelem" akcie Erste, které klesly o 1,94 procenta na 651,90 koruny. Akcie Komerční banky ztratily 0,61 procent na 3935 korun.

U řady titulů naopak došlo k otočení nepříznivého vývoje posledních dnů, upozornil Adamkovič. Akcie NWR umazaly část dvojciferného propadu po oznámení slabých prodejů v posledním loňském čtvrtletí a dnes posílily o 1,74 procenta na 90,55 koruny. Mezi velkými emisemi se nejvíce dařilo ČEZ, který ukončil čtyřdenní pokles a posílil o 0,70 procenta na 648,50 korun.

CME si připsalo dokonce 6,7 procenta na 116,30 koruny. Titul tak otočil do černých čísel svou prozatímní letošní bilanci, podotkl Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK