Akcie v USA se dopoledne vydaly oběma směry

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. ledna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech se dopoledne pohybovaly oběma směry. Negativní dopad měly obavy o další vývoj globálního ekonomického růstu a pokles akcií Boeingu po dalších problémech jeho letadel Dreamliner. Pozitivní však byly výsledky hospodaření dvou předních amerických bank a rostly i technologické firmy.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones oslabil o 0,2 procenta na 13.509 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 mírně klesl o 0,04 procenta na 1472 bodů. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,2 procenta na 3117 bodů.

Banka Goldman Sachs oznámila, že její zisk se ve čtvrtém čtvrtletí téměř ztrojnásobil. Akcie firmy stouply nejvýše od června 2011. Konkurenční JPMorgan Chase pak uvedla, že její čistý zisk stoupl o 53 procent a za celý rok byl rekordní.

Akcie firmy Boeing však klesly o více než tři procenta. Mohou za to pokračující problémy jeho letadel Dreamliner. Dvě přední letecké společnosti v Japonsku vyřadily z provozu své letouny 787 kvůli nouzovému přistání jednoho z letadel. Firma Apple naopak dnes dopoledne rostla, když ve třech předchozích seancích oslabovala. K růstu přispělo příznivé hodnocení firmy od analytiků Morgan Stanley.

Světová banka dnes prudce snížila odhad globálního ekonomického růstu pro letošní rok na 2,4 procenta ze tří procent. Dodala, že globální ekonomiku brzdí pomalé oživení v rozvinutých zemích, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK