Fed: Americká ekonomika na konci loňského roku mírně oživila

16.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. ledna (ČTK) - Předvánoční nákupy, vysoký prodej aut a oživení trhu s bydlením podpořily americkou ekonomiku v období od poloviny listopadu do počátku ledna. Většina oblastí hlásí mírný růst. Uvedla to dnes americká centrální banka (Fed) v situační zprávě o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha.

Podle Fedu všech jeho 12 regionálních bankovních distriktů oznámilo "mírný nebo přiměřený" růst v posledních týdnech roku 2012. Pouze distrikt St. Louis uvedl, že růst ve srovnání s předchozím průzkumem, který pokrýval období od října do počátku listopadu, zpomalil.

Spotřebitelé zvýšili na konci roku výdaje ve všech distriktech. Prodej aut pak byl stabilní nebo vyšší v deseti a prodej domů se zvýšil v devíti. Nová výstavba domů expandovala v 11 distriktech.

Fed však upozornil, že zaměstnavatelé v některých částech země odložili najímání nových zaměstnanců. Mohla za to nejistota kolem fiskální krize. Kongres a Bílý dům se dohodly na změnách, které odvrátily hrozbu růstu daní téměř všem Američanům, 1. ledna. Zatím však odložily rozhodnutí o vládních výdajových škrtech.

Zpráva poskytuje neoficiální informace o ekonomických podmínkách do 4. ledna. Informace sbírají regionální banky a Fed poznatky Béžové knihy využije na nejbližším zasedání měnového výboru, které se uskuteční 29. a 30. ledna. Většina ekonomů očekává, že Fed s ničím novým nepřijde, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK