Akcie v USA se ve středu vydaly oběma směry, jen rostl

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech se ve středu vydaly oběma směry. Náladu podpořily výsledky hospodaření dvou předních amerických bank a oživení akcií firmy Apple. Na druhé straně však zpráva Světové banky vyvolala obavy o další vývoj globálního ekonomického růstu a prudce klesly akcie výrobce letadel Boeing. Japonský jen posílil vůči euru i dolaru.

Index Dow Jones v závěru obchodování oslabil o 23,66 bodu, tedy 0,17 procenta, na 13.511,23 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,29 bodu, čili 0,02 procenta, na 1472,63 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 6,77 bodu, neboli o 0,22 procenta, na 3117,54 bodu.

Banka Goldman Sachs oznámila, že její zisk se ve čtvrtém čtvrtletí téměř ztrojnásobil. Akcie firmy stouply o 4,1 procenta a během dne se ocitly nejvýše od května 2011. Konkurenční JPMorgan Chase pak uvedla, že její čistý zisk se zvýšil o 53 procent a za celý rok byl rekordní. Akcie JPMorgan zpevnily o jedno procento.

O 4,2 procenta zdražily akcie firmy Apple, které naopak v předchozích třech dnech oslabovaly a v úterý se jejich cena poprvé od února propadla pod 500 dolarů. K růstu přispělo příznivé hodnocení firmy od analytiků Morgan Stanley. Naopak akcie Boeingu ztratily 3,4 procenta kvůli obavám o bezpečnost nového letounu Dreamliner. Dvě přední letecké společnosti v Japonsku vyřadily z provozu své letouny 787 kvůli nouzovému přistání jednoho z letadel.

Světová banka výrazně snížila odhad globálního ekonomického růstu pro letošní rok na 2,4 procenta ze tří procent. Dodala, že globální ekonomiku brzdí pomalé oživení v rozvinutých zemích.

Japonský jen ve středu druhý den za sebou vzrostl vůči dolaru i euru. Mohlo za to varování japonského ministra před nadměrným poklesem jenu. Evropská měna také pokračovala ve ztrátách vůči dolaru kvůli přetrvávajícím obavám o další vývoj ekonomiky eurozóny.

V závěru obchodování dolar vůči jenu oslabil o půl procenta na 88,39 JPY. Euro k jenu kleslo o 0,6 procenta na 117,44 JPY. Vůči dolaru se kurz eura snížil o 0,1 procenta na 1,3286, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK