Zisk Gazpromu se díky slabému rublu zdvojnásobil

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. ledna (ČTK) - Zisk ruského plynárenského gigantu Gazprom se ve třetím čtvrtletí více než zdvojnásobil na 305,1 miliardy rublů (193,4 miliardy Kč) ze 152 miliard rublů ve stejném období předchozího roku. Hospodaření podpořil slabý rubl. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení.

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali zisk 278 miliard rublů. Příjmy se zvýšily o 16 procent na 1,1 bilionu rublů a rovněž byly vyšší, než se čekalo.

Firma ve čtvrtletí zaúčtovala zisk z vývoje směnných kurzů 92,7 miliardy rublů. Rubl ve čtvrtletí oslabil vůči dolaru i euru.

Hlavní část příjmů firmy pochází z Evropy. Gazprom dodává do Evropy až čtvrtinu zde spotřebovaného plynu a pro některé země východu Evropy jako Slovensko nebo Bulharsko je ruský gigant prakticky monopolním dodavatelem. Jeho podíl na evropském trhu však kvůli slabé poptávce klesá.

Vývoz do Evropské unie a Turecka se loni snížil o osm procent na 138 miliard metrů krychlových a byl nejnižší za několik let. Gazprom se rovněž dohodl na úpravě cen v dlouhodobých dohodách s některými důležitými evropskými zákazníky, podle kterých byly ceny ruského plynu příliš vysoké, napsala agentura Reuters.

Gazprom má monopol na vývoz plynu z Ruska. Firma disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a podíl více než 50 procent v ní vlastní stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK