CzechTourism: Stagnaci v cestovním ruchu zatím nic nenasvědčuje

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. ledna (ČTK) - Stagnaci v domácím cestovním ruchu zatím nic nenasvědčuje. Počet návštěvníků v hromadných ubytovacích zařízeních letos opět přesáhne sedm milionů. ČTK to dnes na veletrzích cestovního ruchu řekl generální ředitel státní agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Podle něj do Česka budou jezdit nadále zejména Němci nebo Rusové. Zájem je i od turistů z asijských zemí, jejich počet meziročně podobně jako u Rusů roste meziročně procentuálně ve dvouciferných číslech.

"Z hlediska domácí turistiky na popularitě získávají tematické cesty pro všechny věkové kategorie, jedná se zejména o gastronomii, vinařské stezky a pivní cesty," uvedl Vondruška. Podle něj se tento trend udrží a zlepší se nabídka v regionech a infrastruktura, která opět podpoří zájem lidí o cestovní ruch.

Problémem je nedostatek kvalitní infrastruktury na té nejvyšší úrovni, kterou očekává bonitní klientela. Ta je podle Vondrušky prakticky jen v Praze, Karlových Varů, Brně a Českém Krumlově.

Se vzrůstajícím počtem návštěvníků klesají příjmy z jejich pobytu. To se podle Vondrušky bez infrastruktury nedá změnit. "Bonitní klient chce peníze utratit v odpovídajících službách," uvedl Vondruška. Podle něj se asi dvě třetiny návštěvníků Česka do tuzemska vrací. Úbytek je patrný u turistů spíše ze západních evropských zemí a také z Maďarska, což souvisí s ekonomickou krizí v zemi.

Počet nocí, které návštěvníci stráví v hotelech, se snižuje. "Lidé chtějí stihnout ve volnu, kterého mají čím dál méně, co nejvíce věcí," dodal Vondruška.

vrn jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK