Odbory chtějí udržet reálné příjmy, hlavní je ale zaměstnanost

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Odbory se při vyjednávání zaměstnavateli se snaží dosáhnout pro letošní rok nárůst mezd o 2,5 procenta a více. Snahou je udržet alespoň reálnou výši mezd, když pro letošek odhadují inflaci 2,5 procenta. Na dnešní tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) o tom informoval šéf Svazu KOVO Josef Středula. Zároveň ale dodal, že hlavní snahou odborů je zachovat pracovní místa a ne růst mezd.

 

"V této chvíli, v první čtvrtině vyjednávání, lze konstatovat, že u čtvrtiny subjektů máme nárůst o 2,5 procenta nebo vyšší. V této situaci je to velmi dobré," řekl Středula. Zároveň uvedl, že zatím například se zvýšení mezd souhlasily společnosti Hannywell, Mora, Třinecké železárny a Bosch Diesel. "Ve firmách, kde není situace dobrá, upřednostňujeme zachování pracovních míst, sdělil.

Středula zároveň kritizoval poslance, že v závěru loňského roku si díky změnám u výdajových paušálů zvýšili fakticky příjem o 25 procent. "My přitom musíme bojovat o udržení týdnu dovolené nebo o desetihaléře u příplatků," uvedl Středula.

I podle analytiků oslovených ČTK průměrná inflace letos sice klesne na zhruba 2,5 procenta. Lidé si ale podle nich vydělají méně, protože mzdy podle odhadů porostou letos minimálně. Nezaměstnanost může podle odhadů překonat na základě staré metodiky MPSV i desetiprocentní hranici. Loni byla průměrná inflace 3,3 procenta.

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostla o 348 korun na 24.514 Kč. Nárůst o 1,4 procenta byl ale od roku 2000 druhý nejmenší a reálně, po odečtení inflace, se průměrná mzda snížila o 1,8 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK