Odbory kritizují výsledky rozpočtu 2012, kvůli nižším příjmům

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. ledna (ČTK) - Odboráři dnes kritizovali výsledky státního rozpočtu za loňský rok. Důvodem jsou především opětovné menší příjmy státního rozpočtu, než jak je naplánovalo ministerstvo financí. Hlavním problémem je nižší výběr DPH, a tím pádem chybějící peníze na důchodovou reformu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann.

Růst snížené sazby DPH z deseti na 14 procent od ledna 2012 měl přinést do státního rozpočtu navíc 23 miliard korun, upozornili odboráři. Peníze vybrané navíc měly podle koaliční dohody putovat na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu ve státních finančních aktivech. Výběr byl ale proti plánům nižší o 22 miliard korun, upozornily odbory.

"Zvýšení snížené sazby měla být rezerva na důchodovou reformu se zárukou, že se ty příjmy uloží na zvláštní účet a neprojí se. Ony se skutečně neprojí, protože se nevybraly," uvedl Fassmann.

Důsledkem růstu DPH tak loni podle odborářů bylo zvýšení inflace na 3,3 procenta a propad reálných příjmů. Veřejné rozpočty tudíž nezískaly navíc žádné peníze. "Ta krize, ve které se nacházíme, je způsobena restriktivní politikou této vlády. Důsledky se projevují i v nárůstu nezaměstnanosti, která se blíží deseti procentům," uvedl Fassmann. Výsledky rozpočtu za rok 2012 jsou podle něj tak obžalovacím spisem hospodářské politiky vlády.

Státní rozpočet skončil v roce 2012 schodkem 101 miliard korun, schválený rozpočet počítal s deficitem 105 miliard korun. Příjmy státního rozpočtu byly loni o 42,6 miliardy Kč nižší, než předpokládal jeho optimistický návrh. Na dani z přidané hodnoty loni stát inkasoval 199,7 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 4,1 procenta. Plány MF ovšem počítaly s růstem o 15,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK