Herbalife čeká lepší výsledky, vrátí se k odkupu akcií

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Los Angeles/New York 17. ledna (ČTK) - Americký výrobce potravinových doplňků Herbalife očekává za čtvrté čtvrtletí lepší výsledky, než s jakými počítají analytici. Firma to dnes uvedla v předběžné zprávě a dodala, že se vrátí k odkupu akcií. Herbalife, který je známý i z České republiky, se teď snaží odrážet masivní útok dvou silných hedgeových fondů spekulantů Williama Ackmana a Dana Loeba.

Ackman a jeho hedgeový fond Pershing Square před koncem loňského roku na Herbalife slovně zaútočil a podnikatelský model firmy přirovnal k pyramidové hře. Ackman sice popřel, že spekuluje na pokles ceny akcií firmy, trh ale jeho tvrzení zpochybnil. Akcie Herbalife přesto během několika dnů ztratily až polovinu hodnoty, než ztráty smazaly.

Management uvedl, že zisk za čtvrté čtvrtletí se podle předběžných údajů zvýšil na 1,02 až 1,05 USD na akcii z předchozích 86 centů na akcii před rokem. Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávají, že zisk se zvýší na 1,01 USD na akcii. U tržeb Herbalife očekává nárůst zhruba o 20 procent.

Firma předpokládá, že v rámci nového odkupu stáhne z trhu vlastní akcie za zhruba 950 milionů dolarů (asi 18,1 miliardy Kč). Firma vlastní akcie v drtivé většině případů odkupují proto, aby podpořily jejich tržní cenu. Na jednu akcii v oběhu pak bude připadat větší podíl na zisku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK