Aktivita v průmyslu v klíčové oblasti USA nečekaně klesla

17.01.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. ledna (ČTK) - Aktivita v průmyslu v klíčové oblasti východního pobřeží Spojených států v lednu nečekaně klesla. Ukázal to průzkum Federální rezervní banky (Fed) ve Filadelfii. Zpráva zpochybňuje dosavadní oživení ekonomiky USA a naznačuje, že další data by nemusela být tak příznivá, jak se analytici domnívají.

Index, označovaný jako Philly Fed, za leden klesl na -5,8 bodu, zatímco v prosinci byl na 4,6 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že index bude pokračovat v růstu a dostane se na 5,8 bodu. Index sleduje aktivitu ve výrobních závodech v oblasti středního Atlantiku.

Pokud je index v kladných hodnotách, znamená to, že se aktivita zvyšuje. Průzkum pokrývá aktivitu ve východní Pensylvánii, jižním New Jersey a také ve státě Delaware.

Philly Fed je jedním z prvních ze série klíčových indikátorů vývoje amerického průmyslu, které se zveřejňují každý měsíc. Navazuje na něj komplexní zpráva o vývoji aktivity v průmyslu v celých Spojených státech, kterou vydává Institut řízení dodávek (ISM).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK